Menu

Juridisch Medewerker Wet Zorg en dwang

32 - 36 uur, Landelijk (CIZ heeft in Zwolle, Nijmegen, Amsterdam en Rotterdam regiokantoren. Het hoofdkantoor is gevestigd in Utrecht.).

Heb jij interesse in wet- en regelgeving in het sociale domein? Heb je oog en oor voor de politieke- en maatschappelijke effecten van de nieuwe Wet Zorg en dwang en zin om als juridisch medewerker deel uit te maken van het nieuw te vormen Wzd team? Kom dan bij ons werken!

Wat ga je doen?

Het uitvoeren van de taken rondom de Wet Zorg en dwang is nieuw werk, daarmee ligt er een blanco blad op tafel wat nog ingekleurd moet worden. De belangrijkste werkzaamheden bestaan uit het inhoudelijk beoordelen van aanvragen en vervolgens indienen van verzoekschriften bij de rechtbank voor (voorwaardelijke) rechterlijke machtigingen (RM) en inbewaringstellingen (IBS). Daarbij hebben we ons te houden aan verschillende doorlooptijden op de diverse processen. Deze doorlooptijden variëren tussen 1 dag en 3 weken en vragen dus een grote mate van verantwoordelijkheidsgevoel. 

Wie ben je?

Met elkaar ontdekken wat de beste uniforme werkwijze is. Dit vraagt zeker in het begin nauwe samenwerking die je vanuit de kantoorsituatie vormgeeft. Daarbij heb je contacten met verschillende  ketenpartners zoals de Rechtbanken, het Openbaar Ministerie en de Burgemeesters. 

Je werkt samen in een multidisciplinair team met beoordelaars, onderzoekers, relatiebeheerders, juridisch medewerkers en medisch adviseurs. Er komt in iedere regio één team en landelijk worden deze regionale teams aangestuurd door een teamcoach. CIZ heeft in Zwolle, Nijmegen, Amsterdam en Rotterdam regiokantoren. Het hoofdkantoor is gevestigd in Utrecht. 

Je bent verantwoordelijk, flexibel, accuraat en collegiaal. Je werkt graag zelfstandig, levert kwaliteit en vindt het leuk om met je collega's te zoeken naar verbeteringen om tot een optimaal klantproces te komen. Je bent niet bang om een andere mening dan de groep te hebben en een voortrekkersrol te vervullen. Je kunt duidelijk en helder communiceren en bent in staat om je taal aan te passen aan je gesprekspartner. Je bent analytisch, besluitvaardig en oplossingsgericht. Daarnaast vind je het leuk om landelijk samen te werken met je collega's in andere regio's. Je bent flexibel en weet je weg te vinden in een werkomgeving die volop in beweging is.

Je beschikt over:

• Een hbo-diploma 

• Juridische en/of medische achtergrond is een pré

• Kennis van het vakgebied, relevante wet- en regelgeving, richtlijnen en procedures.

Je bent flexibel in het reizen naar jouw standplaats en/of Utrecht. Verder beschik je over een rijbewijs en over eigen vervoer.

Wat bieden we?

We bieden voor 1 jaar een uitdagende en inhoudelijk interessante functie voor 32 tot 36 uur per week. Wij helpen en faciliteren je in je eigen ontwikkeling en ambitie.

Het salaris is afhankelijk van je opleiding en ervaring en bedraagt maximaal € 3.843,09 bruto per maand (schaal 55 cao CIZ) op basis van een 36-urige werkweek. Verder bieden we je:

• Een goede werk-privébalans

• Een collectief pensioenplan

• Een persoonlijk ontwikkelbudget

• Ruime mogelijkheden tot ontplooiing en ontwikkeling

• 8% vakantietoeslag en 7% eindejaarsuitkering

Ben je geïnteresseerd?

Op dit moment vallen gedwongen opnames en gedwongen zorg voor mensen met dementie of met een verstandelijke beperking onder de Wet Bopz. Deze wet is voornamelijk gericht op psychiatrische behandelingen in een psychiatrisch ziekenhuis. Per 1 januari 2020 wordt een nieuwe wet ingevoerd: de Wet zorg en dwang.

Deze wet sluit beter aan bij de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking of een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie), waardoor ook mensen die hun wil niet meer kunnen uiten beschermd worden. De kern van de wet is 'Nee, tenzij'. Het uitgangspunt is dat dwangmaatregelen niet thuis horen in de zorg voor ouderen en gehandicapten. Gevaarlijke situaties moeten zoveel mogelijk met vrijwillige zorg worden opgelost, ook bij ernstig probleemgedrag.

Binnen de Wet zorg en dwang heeft het CIZ taken met betrekking tot opname en verblijf in een zorginstelling. Zo onderzoekt het CIZ bij een aanvraag voor opname of verblijf, net als bij de Wet Bopz, onder andere of er bij de cliënt sprake is van ernstig nadeel (of een aanzienlijk risico hierop) als gevolg van een psychogeriatrische aandoening of een verstandelijke handicap. Vervolgens geeft het CIZ een besluit tot opname en verblijf af. Dit gebeurt wanneer de cliënt tijdens een gesprek geen blijk geeft van de nodige bereidheid tot opname en verblijf in een accommodatie, maar zich daartegen ook niet verzet. De belangrijkste taak die het CIZ erbij krijgt, is dat het CIZ bij verzet van een cliënt tegen gedwongen opname, de rechtbank verzoekt een rechterlijke machtiging af te geven. 

Geïnteresseerd in deze vacature?

Solliciteer dan via de Solliciteren-knop onder 'acties'. In week 26 voeren we de briefselectie uit. De sollicitatiegesprekken zijn op vrijdag 5 juli gepland. Indien je bij ons aan het werk gaat, zullen we je vragen een V.O.G. (verklaring omtrent gedrag) te overleggen.

Als je meer wilt weten over de functie, dan kun je contact opnemen met onderstaande contactpersonen.

Contactpersonen: Sabine de Kort of Kim Meijer

Telefoonnummer: 06 – 10 14 14 18 of 06 – 18 20 69 58Over het CIZ

Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) beoordeelt sinds 2015 of mensen recht hebben op zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit gebeurt onafhankelijk en objectief, naar richtlijnen van het ministerie van VWS. Het CIZ bestaat sinds 2005, eerst als Stichting en met de invoering van de Wlz als moderne ZBO. De organisatie telt circa 950 medewerkers en heeft vestigingen in Amsterdam, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht (hoofdkantoor) en Zwolle. 

Iedereen in de organisatie werkt volgens het inrichtingsprincipe Operationeel Zelfstandige Teams (OZT’s), waarin medewerkers de ruimte krijgen om - in samenspraak met hun teamleden - hun werk zelf zó in te richten dat de beoogde resultaten worden bereikt. 

Het CIZ vindt het daarnaast belangrijk dat (nieuwe) medewerkers werken vanuit ‘bezieling’ van binnenuit: in de vorm van eigen keuzes en autonome drijfveren. Met daarbij één uitgangspunt: de klant staat centraal.